Biko - deser ryżowo-kokosowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1955
Składniki:
- Ciasto:
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 łyżki cukru
- sól
- Glazura:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 szklanki syropu cukrowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do blachy do pieczenia. Następie mleko kokosowe wymieszać z cukrem i polać tym ryżu w blasze do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować glazurę: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego wiórki kokosowy i brązowy cukier. Następnie wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem cukrowym i polać całość.
Przygotować glazurę: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego wiórki kokosowy i brązowy cukier. Następnie wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem cukrowym i polać całość.
Komentarze (0)