Szczi - rosyjska zupa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2906
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 300 g kapusty kiszonej
- 20 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru kwasu. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Wołowinę pokroić na kawałki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu bez tłuszczu. Do smażonego boczku wlać olej, dodać do niego cebulę i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki z marchewką i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego odciśniętą z kwasu kapustę kiszoną, pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, mielonym kminkiem, suszonym majerankiem, wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory i razem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać je pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki i podawać z kwaśną śmietaną
Komentarze (0)