Pudding rogalowy z figami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1220
Pudding rogalowy z figami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka 2%
  • 100 g cukru
  • 6 jaj
  • 6 suszonych fig
  • 3 czerstwe rogale
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Rogale czerstwe połamać na małe kawałki. Miseczki żaroodporne wysmarować masłem. Następnie dodać do nich połamane rogale i posypać je pokrojonymi wcześniej figami. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do całości, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów