Pudding rogalowy z figami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1415
Składniki:
- 300 ml śmietany 18%
- 100 ml mleka 2%
- 100 g cukru
- 6 jaj
- 6 suszonych fig
- 3 czerstwe rogale
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Rogale czerstwe połamać na małe kawałki. Miseczki żaroodporne wysmarować masłem. Następnie dodać do nich połamane rogale i posypać je pokrojonymi wcześniej figami. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do całości, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)