Pizza z figami i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1746
Pizza z figami i kiełkami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wierzch:
  • 10 g tartego sera mozzarella
  • 5 g kiełków pszenicy
  • 4 suszone figi
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: figi oraz kiełki pszenicy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Figi pokroić na kawałki i przełożyć na ciasto. Dodać do tego kiełki pszenicy i polać płynnym miodem. Całość posypać tartym serem mozzarella i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Piec na zloty kolor, a gotową wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów