Pizza z figami i kiełkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1746
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wierzch:
- 10 g tartego sera mozzarella
- 5 g kiełków pszenicy
- 4 suszone figi
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Następnie nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: figi oraz kiełki pszenicy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Figi pokroić na kawałki i przełożyć na ciasto. Dodać do tego kiełki pszenicy i polać płynnym miodem. Całość posypać tartym serem mozzarella i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec na zloty kolor, a gotową wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: figi oraz kiełki pszenicy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Figi pokroić na kawałki i przełożyć na ciasto. Dodać do tego kiełki pszenicy i polać płynnym miodem. Całość posypać tartym serem mozzarella i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec na zloty kolor, a gotową wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)