Kaczka w figami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1486
Składniki:
- 25 g łuskanych orzechów włoskich
- 6 dojrzałych fig
- 3 łyżki oleju
- 2 udka z kaczki
- 1 czerwona cykoria
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz figi umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, skropić sokiem cytrynowym i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego natkę zielonej pietruszki, orzechy włoskie i przekrojone figi. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego udka z kaczki. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonego tymianku i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)