Krewetki z ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6121
Składniki:
- 40 g krewetek
- 20 dag zielonego groszku w łupinie
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystkie warzywa dobrze umyć. Brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić w kostkę, zielony groszek pozbawić końcówek, zalać wszystko wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać do ryżu. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać do ryżu. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić krewetki. Gotować przez 4 minuty, a następnie odcedzić je i dodać do całości. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać na ciepło.
Komentarze (0)