Bhaji
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2495
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do wyrobionego ciasta. Całość jeszcze raz dokładnie wyrobić, aby ciasto dobrze połączyło się z cebulą. Następnie uformować ręcznie małe kulki, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)