Bhaji

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2248
Bhaji
fot. vijay1patil / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do wyrobionego ciasta. Całość jeszcze raz dokładnie wyrobić, aby ciasto dobrze połączyło się z cebulą. Następnie uformować ręcznie małe kulki, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów