Chałka z jajkami i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1463
Chałka z jajkami i rodzynkami
fot. kelly / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 białe jajka
  • Do barwienie jaj:
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 barwnik spożywczy do barwienia jaj
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • Na ciasto:
  • 650 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Potem zagotować 3 szklanki wody w rondlu i wymieszać ją z barwnikiem spożywczym do jaj. Wymieszane składniki przelać do szklanek i wrzucić do tego ugotowane wcześniej jajka. Do każdej ze szklanek wlać niewielką ilość octu i całość moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu jajka wyciągnąć ze szklanek i dokładnie osuszyć.

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie drożdże rozetrzeć z letnią wodą w kubku i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, miód, olej, wbić jajka, dodać szczyptę soli i z całość, wyrobić mikserem ciasto i nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, dodać do niego rodzynki, podsypać mąką i ponownie, wyrobić ręcznie, uformować z tego owalny kształt i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.

Następnie włożyć do ciasta barwione wcześniej jajka. Całość wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów