Chałka z jajkami i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1463
Składniki:
- 3 białe jajka
- Do barwienie jaj:
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1 barwnik spożywczy do barwienia jaj
- 0,5 szklanki octu 10%
- Na ciasto:
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka drożdży
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Potem zagotować 3 szklanki wody w rondlu i wymieszać ją z barwnikiem spożywczym do jaj. Wymieszane składniki przelać do szklanek i wrzucić do tego ugotowane wcześniej jajka. Do każdej ze szklanek wlać niewielką ilość octu i całość moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu jajka wyciągnąć ze szklanek i dokładnie osuszyć.
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie drożdże rozetrzeć z letnią wodą w kubku i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, miód, olej, wbić jajka, dodać szczyptę soli i z całość, wyrobić mikserem ciasto i nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, dodać do niego rodzynki, podsypać mąką i ponownie, wyrobić ręcznie, uformować z tego owalny kształt i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Następnie włożyć do ciasta barwione wcześniej jajka. Całość wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie drożdże rozetrzeć z letnią wodą w kubku i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, miód, olej, wbić jajka, dodać szczyptę soli i z całość, wyrobić mikserem ciasto i nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, dodać do niego rodzynki, podsypać mąką i ponownie, wyrobić ręcznie, uformować z tego owalny kształt i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Następnie włożyć do ciasta barwione wcześniej jajka. Całość wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)