Naleśniki z syropem klonowym i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1753
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 2 jajka
- Na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki stopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Wlać do tego roztopione masło, mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietany. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i wysmarować syropem klonowym. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili ścięcia białek. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)