Bliny z majonezem i kawiorem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2472
Bliny z majonezem i kawiorem
fot. Bolshakov / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g czerwonego kawioru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto na bliny: mąkę pszenną oraz gryczaną zmieszać ze sobą, przesypać do miski i wymieszać z solą. Wbić do tego jajko, wlać ciepłe mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Gotowe ciasto przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wysmarować majonezem, posypać kawiorem, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone pomidory, posypać świeżo startą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów