Bliny z majonezem i kawiorem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2472
Składniki:
- 30 g czerwonego kawioru
- 4 łyżki majonezu
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka świeżo tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto na bliny: mąkę pszenną oraz gryczaną zmieszać ze sobą, przesypać do miski i wymieszać z solą. Wbić do tego jajko, wlać ciepłe mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Gotowe ciasto przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wysmarować majonezem, posypać kawiorem, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone pomidory, posypać świeżo startą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto na bliny: mąkę pszenną oraz gryczaną zmieszać ze sobą, przesypać do miski i wymieszać z solą. Wbić do tego jajko, wlać ciepłe mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Gotowe ciasto przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wysmarować majonezem, posypać kawiorem, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone pomidory, posypać świeżo startą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)