Sernik z owocami i syropem klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1694
Sernik z owocami i syropem klonowym
fot. bvalium / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml syropu klonowego
  • 15o ml śmietany kremówki
  • 2 pomarańcze
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki jagód
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Spód:
  • 8 okrągłych biszkoptów
  • Masa serowa:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na cząstki.

Przygotować spod ciasta: biszkopty pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do małych foremek do pieczenia ciasta.

Przygotować masę serową: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wbić jajka, wsypać cukier, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Zmiksowane składniki przełożyć na biszkopty w foremkach do pieczenia ciasta, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, foremek i przełożyć do miseczek. Następnie zalać go syropem klonowym i obłożyć owocami. Śmietanę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Gotowy sernik udekorować listkami świeżej.mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów