Sernik z owocami i syropem klonowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1694
Składniki:
- 200 ml syropu klonowego
- 15o ml śmietany kremówki
- 2 pomarańcze
- 2 kiwi
- 2 łyżeczki jagód
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- Spód:
- 8 okrągłych biszkoptów
- Masa serowa:
- 300 g białego sera twarogowego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na cząstki.
Przygotować spod ciasta: biszkopty pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do małych foremek do pieczenia ciasta.
Przygotować masę serową: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wbić jajka, wsypać cukier, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Zmiksowane składniki przełożyć na biszkopty w foremkach do pieczenia ciasta, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, foremek i przełożyć do miseczek. Następnie zalać go syropem klonowym i obłożyć owocami. Śmietanę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Gotowy sernik udekorować listkami świeżej.mięty.
Przygotować spod ciasta: biszkopty pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do małych foremek do pieczenia ciasta.
Przygotować masę serową: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wbić jajka, wsypać cukier, po czym wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Zmiksowane składniki przełożyć na biszkopty w foremkach do pieczenia ciasta, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, foremek i przełożyć do miseczek. Następnie zalać go syropem klonowym i obłożyć owocami. Śmietanę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Gotowy sernik udekorować listkami świeżej.mięty.
Komentarze (0)