Ptysie z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2973
Składniki:
- Nadzienie:
- 10 dag grzybów suszonych
- 15 dag cebuli
- tłuszcz
- 4 dag orzechów włoskich bez łupin
- 4 dag keczupu
- sól
- pieprz i curry do smaku
- Ciasto:
- 15 dag mąki
- 250 ml mleka lub wody
- 8 dag masła lub margaryny
- 4-5 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj i pokrój w paseczki. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj, połącz z grzybami, cebulą, keczupem i dopraw do smaku.
Wodę lub mleko zagotuj z masłem i solą, wsyp do niej przesianą mąkę, odstaw z płyty kuchennej, rozbij grudki. Następnie postaw ponownie na płycie, lekko podgrzewaj ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Garnek odstaw, ciasto lekko przestudź i wbijaj do niego po jednym jajko, dobrze ciasto wyrabiając. Na koniec dodaj do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wyrób. Ciasto można także zmiksować. Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i przez "szpryckę" wyciskaj na nią okrągłe ciasteczka o podstawie ok. 4 cm, w odległości co 3 cm od siebie. Piecz w nagrzanych piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175-180°C. Piecz pierwsze 10-15 minut nie zaglądając do piekarnika. Po upieczeniu zdejmij ptysie z blachy, przetnij poziomo ostro nożem na połówki i napełnij farszem. Zagrzej.
Wodę lub mleko zagotuj z masłem i solą, wsyp do niej przesianą mąkę, odstaw z płyty kuchennej, rozbij grudki. Następnie postaw ponownie na płycie, lekko podgrzewaj ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Garnek odstaw, ciasto lekko przestudź i wbijaj do niego po jednym jajko, dobrze ciasto wyrabiając. Na koniec dodaj do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wyrób. Ciasto można także zmiksować. Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i przez "szpryckę" wyciskaj na nią okrągłe ciasteczka o podstawie ok. 4 cm, w odległości co 3 cm od siebie. Piecz w nagrzanych piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175-180°C. Piecz pierwsze 10-15 minut nie zaglądając do piekarnika. Po upieczeniu zdejmij ptysie z blachy, przetnij poziomo ostro nożem na połówki i napełnij farszem. Zagrzej.
Komentarze (0)