Cytryny konserwowane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3355
Składniki:
- 7 cytryn
- 5 cytryn do wyciśnięcia
- 3 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki soli
- Zalewa:
- 6 nasion kolendry
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 l wody
- sok z jednej cytryny
Opis przygotowania:
Wszystkie cytryny sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pięć cytryn przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok do rondla. Następnie 7 cytryn naciąć nożem krzyżowo, po czym do każdej z nich wsypać po 1 łyżeczce soli i razem wcisnąć do dwóch 0,5 litrowych słoi.
Przygotować zalewę: do cytryn w słojach dodać po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna czarnego pieprzu i po 3 nasiona kolendry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Następnie do wcześniej wyciśniętego soku cytrynowego wlać 1 l wody i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym słoje, zakręcić pokrywkami i trzymać przez 3 dniu w ciemnym miejscu.
W czasie przetrzymywania, należy kilka razy wzruszyć słoikami, aby sól się równomiernie rozprowadziła. Gotowe do spożycia nadają się dopiero po 4 dniach.
Przygotować zalewę: do cytryn w słojach dodać po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna czarnego pieprzu i po 3 nasiona kolendry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Następnie do wcześniej wyciśniętego soku cytrynowego wlać 1 l wody i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym słoje, zakręcić pokrywkami i trzymać przez 3 dniu w ciemnym miejscu.
W czasie przetrzymywania, należy kilka razy wzruszyć słoikami, aby sól się równomiernie rozprowadziła. Gotowe do spożycia nadają się dopiero po 4 dniach.
Komentarze (0)