Ptysie z budyniem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 6079
Ptysie z budyniem i śmietaną
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 10 gotowych zdobników do ciast
  • Na ciasto ptysiowe:
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • Na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie gotowej bitej śmietany

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: wodę zagotować z margaryną. Kiedy margaryna się rozpuści, wsypać na gotującą się wodę mąkę i mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż osiągnie szklisty wygląd, wtedy zestawić z ognia i przestudzić. Do szklistej masy wbić po jednym jajku i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Całość przełożyć do szprycy, wycisnąć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. W czasie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ptysie klapną. Upieczone przestudzić i rozciąć na dwie części.

Przygotować masę budyniową: zagotować mleko z budyniem na gęsta masę i przestudzić. Masło przełożyć, do rondla, dodać do niego żółtka, rozetrzeć, dodać do tego po 1 łyżce budyniu, aż do końca i miksować przez 3 minuty. Następnie masą budyniową napełnić dolne połówki rozciętych ptysi, a na masę wycisnąć gotową bitą śmietanę i przykryć górną połówką. Tabliczkę czekolady połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka i na małym ogniu rozpuścić na płynną masę. Masą polać ptysie, udekorować zdobnikami do ciast i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów