Ptysie z budyniem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 6079
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 10 gotowych zdobników do ciast
- Na ciasto ptysiowe:
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- Na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1 opakowanie gotowej bitej śmietany
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: wodę zagotować z margaryną. Kiedy margaryna się rozpuści, wsypać na gotującą się wodę mąkę i mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż osiągnie szklisty wygląd, wtedy zestawić z ognia i przestudzić. Do szklistej masy wbić po jednym jajku i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Całość przełożyć do szprycy, wycisnąć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. W czasie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ptysie klapną. Upieczone przestudzić i rozciąć na dwie części.
Przygotować masę budyniową: zagotować mleko z budyniem na gęsta masę i przestudzić. Masło przełożyć, do rondla, dodać do niego żółtka, rozetrzeć, dodać do tego po 1 łyżce budyniu, aż do końca i miksować przez 3 minuty. Następnie masą budyniową napełnić dolne połówki rozciętych ptysi, a na masę wycisnąć gotową bitą śmietanę i przykryć górną połówką. Tabliczkę czekolady połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka i na małym ogniu rozpuścić na płynną masę. Masą polać ptysie, udekorować zdobnikami do ciast i przełożyć na tackę.
Przygotować masę budyniową: zagotować mleko z budyniem na gęsta masę i przestudzić. Masło przełożyć, do rondla, dodać do niego żółtka, rozetrzeć, dodać do tego po 1 łyżce budyniu, aż do końca i miksować przez 3 minuty. Następnie masą budyniową napełnić dolne połówki rozciętych ptysi, a na masę wycisnąć gotową bitą śmietanę i przykryć górną połówką. Tabliczkę czekolady połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka i na małym ogniu rozpuścić na płynną masę. Masą polać ptysie, udekorować zdobnikami do ciast i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)