Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami.

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1716
Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami.

Składniki:

  • Składniki farszu:
  • Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-6 plasterków ulubionej szynki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Składniki ptysi:
  • 250ml wody
  • 90g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Sposób przygotowania farszu:
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sposób przygotowania ptysi:
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 - 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego!

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów