Ptysie z ajerkoniakiem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3192
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- Ciasto ptysiowe:
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- Ajerkoniak:
- 150 ml spirytusu
- 100 ml mleka skondensowanego
- 16 g cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto ptysiowe: wodę zagotować z margaryną i mieszać cały czas drewniana łyżką. Kiedy margaryna się rozpuści, zmniejszyć ogień i wsypywać powoli mąkę, cały czas mieszając, do czasu, aż powstanie szklista masa. Wówczas ściągnąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonej masy wbić jajka i wszystko razem zmiksować. Następnie masę przełożyć do szprycy lub i wycisnąć na blachę do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec na złoty kolor. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Upieczone ptysie wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połowy.
Przygotować ajerkoniak: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Potem, cały czas ucierając, wlać do mleko skondensowane i spirytus. Mieszać do dokładnego rozprowadzenia się składników. Gotowy ajerkoniak nałożyć na jedną z połówek przekrojonych ptysi.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, nałożyć na ajerkoniak i nakryć całość drugą połowa ciasta ptysiowego. Całość oprószyć 1 łyżką cukru pudru.
Przygotować ajerkoniak: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Potem, cały czas ucierając, wlać do mleko skondensowane i spirytus. Mieszać do dokładnego rozprowadzenia się składników. Gotowy ajerkoniak nałożyć na jedną z połówek przekrojonych ptysi.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, nałożyć na ajerkoniak i nakryć całość drugą połowa ciasta ptysiowego. Całość oprószyć 1 łyżką cukru pudru.
Komentarze (0)