Ptysie z ajerkoniakiem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3049
Ptysie z ajerkoniakiem i śmietaną
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ciasto ptysiowe:
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • Ajerkoniak:
  • 150 ml spirytusu
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto ptysiowe: wodę zagotować z margaryną i mieszać cały czas drewniana łyżką. Kiedy margaryna się rozpuści, zmniejszyć ogień i wsypywać powoli mąkę, cały czas mieszając, do czasu, aż powstanie szklista masa. Wówczas ściągnąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonej masy wbić jajka i wszystko razem zmiksować. Następnie masę przełożyć do szprycy lub i wycisnąć na blachę do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piec na złoty kolor. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Upieczone ptysie wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połowy.

Przygotować ajerkoniak: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Potem, cały czas ucierając, wlać do mleko skondensowane i spirytus. Mieszać do dokładnego rozprowadzenia się składników. Gotowy ajerkoniak nałożyć na jedną z połówek przekrojonych ptysi.

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, nałożyć na ajerkoniak i nakryć całość drugą połowa ciasta ptysiowego. Całość oprószyć 1 łyżką cukru pudru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów