Ptysie ze śmietaną i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 kiwi
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka cukru pudru
- Ciasto:
- 600 ml wody
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kiwi umyć, obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i szczyptą soli w rondlu na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich mąkę i całość energicznie mieszać trzepaczką do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy wbić do tego jajka i rozmieszać. Następnie rozmieszane składniki przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, do przestudzić i przekroić na połowy. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ja na przekrojone ciasto. Na to nałożyć pokrojone wcześniej kiwi oraz dżem z czarnej porzeczki. Wszystko nakryć przekrojonym ciastem i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)