Ptysie ze śmietaną i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1441
Ptysie ze śmietaną i owocami
fot. Ojan (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 kiwi
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 600 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kiwi umyć, obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i szczyptą soli w rondlu na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich mąkę i całość energicznie mieszać trzepaczką do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy wbić do tego jajka i rozmieszać. Następnie rozmieszane składniki przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć małymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, do przestudzić i przekroić na połowy. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ja na przekrojone ciasto. Na to nałożyć pokrojone wcześniej kiwi oraz dżem z czarnej porzeczki. Wszystko nakryć przekrojonym ciastem i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów