Ptysie bostońskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1996
Ptysie bostońskie
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 dag rodzynek
  • 2 mandarynki
  • 1 białko
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować białkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i pokroić w kwadraty. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Mandarynki obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, zmieszać ją z rodzynkami, pokrojonymi mandarynkami i nałożyć ciasto, po czym całość nakryć kolejnym kwadratem ciasta. Rozgrzać rum w rondlu, dodać do niego pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić na małym ogniu na jednolitą masę. Gotową masą polać wszystkie składniki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów