Ptysie bostońskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1996
Składniki:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 dag rodzynek
- 2 mandarynki
- 1 białko
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować białkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i pokroić w kwadraty. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Mandarynki obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, zmieszać ją z rodzynkami, pokrojonymi mandarynkami i nałożyć ciasto, po czym całość nakryć kolejnym kwadratem ciasta. Rozgrzać rum w rondlu, dodać do niego pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić na małym ogniu na jednolitą masę. Gotową masą polać wszystkie składniki.
Komentarze (0)