Pszenica z cukinią i mozzarellą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1386
Składniki:
- 25 g sera mozzarella
- 2 szklanki pszenicy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 krople ciemnego sosu sojowego
- 1 zielona, młoda cukinia
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cukinię oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w dużą kostkę, natomiast koperek posiekać drobno. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać ugotowaną wcześniej pszenicę, skropić ją sosem sojowym, oprószyć szczyptą białego pieprzu, posypać posiekanym koperkiem, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną cukinię, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1 minute pod przykryciem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną mozzarellą.
Komentarze (0)