Jajka w herbacie z majonezem i selerem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2008
Jajka w herbacie z majonezem i selerem
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 4 saszetki czarnej, mocnej herbaty (TEEKANNE Nero)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały seler
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Na talerz wyłożyć majonez. Seler oraz bazylię umyć. Seler obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do majonezu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek i włożyć do rondla z saszetkami czarnej herbaty. Całość zalać gorąca wodą tak, aby jajka nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu trzymać pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodać je do składników na talerzu, polać oliwą z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (1)

Wyszło super. Popijam barszczem, smakuje najlepiej!

Podobne przepisy

Więcej przepisów