Jajka z mięsem, orzechami i grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1895
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 15 g tłuczonych pistacji
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kromki chleba wysmarować 2 łyżkami oleju, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i tłuczone pistacje. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasno-brązowy. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do ścięcia się białek jajka. Żółtka nie powinny się ściąć. Gotowe przełożyć na talerz, posypać świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)