Jajka z mięsem, orzechami i grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1040
Jajka z mięsem, orzechami i grzankami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kromki chleba wysmarować 2 łyżkami oleju, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i tłuczone pistacje. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasno-brązowy. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do ścięcia się białek jajka. Żółtka nie powinny się ściąć. Gotowe przełożyć na talerz, posypać świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy