Boczek z jabłkiem w liściach winogronowych

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1854
Boczek z jabłkiem w liściach winogronowych
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g surowego boczku
  • 4 słodkie jabłka Ligol
  • 2 szklanki liści winogronowych
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka selera
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Liście winogron przełożyć do rondla, zalać je wrzącą oraz lekko osoloną wodą i moczyć przez 2 minuty. Po tym czasie osączyć je z wody i rozłożyć na stolnicy. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienką słomkę i oprószyć go mielonym cynamonem. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Następnie oproszone jabłka zawinąć w plastry boczku, a całość zawinąć w sparzone wcześniej liście winogron i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką selera i plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów