Boczek z jabłkiem w liściach winogronowych
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 40 g surowego boczku
- 4 słodkie jabłka Ligol
- 2 szklanki liści winogronowych
- 2 plastry cytryny do dekoracji
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka selera
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Liście winogron przełożyć do rondla, zalać je wrzącą oraz lekko osoloną wodą i moczyć przez 2 minuty. Po tym czasie osączyć je z wody i rozłożyć na stolnicy. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienką słomkę i oprószyć go mielonym cynamonem. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Następnie oproszone jabłka zawinąć w plastry boczku, a całość zawinąć w sparzone wcześniej liście winogron i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką selera i plastrami cytryny.
Komentarze (0)