Barszcz ukraiński

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 34
Barszcz ukraiński
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 3 buraki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wody
  • 1 ćwiartka selera (korzeń)
  • 1 ćwiartka włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler pokroić na kawałki. Kapustę włoską pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu wlać do tego wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną wcześniej kapustę włoską, ziemniaki, marchew, seler i gotowane buraki czerwone. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz, dodać do tego śmietanę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów