Barszcz ukraiński
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1438
Składniki:
- 3 buraki czerwone
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1,5 l wody
- 1 ćwiartka selera (korzeń)
- 1 ćwiartka włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler pokroić na kawałki. Kapustę włoską pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu wlać do tego wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną wcześniej kapustę włoską, ziemniaki, marchew, seler i gotowane buraki czerwone. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz, dodać do tego śmietanę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)