Pstrągi z ryżem, fasolą i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2079
Pstrągi z ryżem, fasolą i brokułem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 4 pstrągi
  • 4 cebule dymki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do małych miseczek. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć do drugiej miseczki i polać winem ryżowym. Pstrągi oczyścić z wnętrzności i umyć pod bieżącą wodą. Następnie obrać ze skóry imbir i czosnek i pokroić na drobne kawałki. Potem nafaszerować nimi pstrągi i oprószyć pieprzem i solą. Pstrągi przełożyć do garnka z wodą, sitem i gotować na parze do miękkości ryb. Ugotowane ryby przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno dymkę i zeszklić. Do dymki wlać sos sojowy, dodać osączoną z zalewy oraz pokrojoną drobno fasolę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym całość przełożyć na rybę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów