Pstrągi z ryżem, fasolą i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2266
Składniki:
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 6 ząbków czosnku
- 5 cm imbiru
- 4 pstrągi
- 4 cebule dymki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 brokuł
- 1 szklanka ryżu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do małych miseczek. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć do drugiej miseczki i polać winem ryżowym. Pstrągi oczyścić z wnętrzności i umyć pod bieżącą wodą. Następnie obrać ze skóry imbir i czosnek i pokroić na drobne kawałki. Potem nafaszerować nimi pstrągi i oprószyć pieprzem i solą. Pstrągi przełożyć do garnka z wodą, sitem i gotować na parze do miękkości ryb. Ugotowane ryby przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno dymkę i zeszklić. Do dymki wlać sos sojowy, dodać osączoną z zalewy oraz pokrojoną drobno fasolę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym całość przełożyć na rybę.
Komentarze (0)