Pstrągi po galicyjsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 4 średnie świeże pstrągi
- 4 liście bananowca
- 4 dowolna kwiaty do przybrania
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżeczki przypraw do ryb
- 1 cytryna
- duży pęczek natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Świeże pstrągi sprawić i oczyścić z wnętrzności oraz gałek ocznych. Głowy należy pozostawić. Sprawione ryby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i włożyć do wnętrza ryb. Następnie wnętrza ryb oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i włożyć do tego całą natkę zielonej pietruszki oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Całość skropić sokiem z cytryny i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Ryby smażyć do miękkości na średnim ogniu , po czym gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na liście bananowca na talerzu. Wszystko udekorować dowolnymi kwiatami i podawać do spożycia.
Ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i włożyć do wnętrza ryb. Następnie wnętrza ryb oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i włożyć do tego całą natkę zielonej pietruszki oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Całość skropić sokiem z cytryny i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Ryby smażyć do miękkości na średnim ogniu , po czym gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na liście bananowca na talerzu. Wszystko udekorować dowolnymi kwiatami i podawać do spożycia.
Komentarze (0)