Pstrągi pieczone z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 736
Składniki:
- 200 g rodzynek
- 200 g suszonych moreli
- 4 świeże sprawione pstrągi
- 4 łyżki masła czosnkowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do ryb
Opis przygotowania:
Suszone morele oraz rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Sprawione pstrągi oprószyć od wewnątrz przyprawą do ryb, solą, pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki. Dodać do nich sparzone wcześniej rodzynki, morele, po 1 łyżce masła czosnkowego i całość dokładnie obwiązać sznurkiem. Ryby przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)