Pstrągi pieczone z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 736
Pstrągi pieczone z owocami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonych moreli
  • 4 świeże sprawione pstrągi
  • 4 łyżki masła czosnkowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do ryb

Opis przygotowania:

Suszone morele oraz rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Sprawione pstrągi oprószyć od wewnątrz przyprawą do ryb, solą, pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki. Dodać do nich sparzone wcześniej rodzynki, morele, po 1 łyżce masła czosnkowego i całość dokładnie obwiązać sznurkiem. Ryby przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów