Pstrągi z boczkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 694
Pstrągi z boczkiem i warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku w plastrach
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 mrożone pstrągi
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go na kawałki.

Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę, czosnek i ugotowaną fasolkę szparagową. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości papryki. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć do brytfanki.

Pstrągi rozmrozić i ponacinać je ostrym nożem od zewnętrznej strony. Wnętrze ryby oprószyć przyprawą do ryb, solą pieprzem i wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, pokrojoną cytrynę i masło czosnkowe, a następnie przełożyć do warzyw w brytfance.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów