Pstrągi z boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 893
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku w plastrach
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 2 mrożone pstrągi
- 2 czerwone papryki
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła czosnkowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go na kawałki.
Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę, czosnek i ugotowaną fasolkę szparagową. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości papryki. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć do brytfanki.
Pstrągi rozmrozić i ponacinać je ostrym nożem od zewnętrznej strony. Wnętrze ryby oprószyć przyprawą do ryb, solą pieprzem i wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, pokrojoną cytrynę i masło czosnkowe, a następnie przełożyć do warzyw w brytfance.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę, czosnek i ugotowaną fasolkę szparagową. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości papryki. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć do brytfanki.
Pstrągi rozmrozić i ponacinać je ostrym nożem od zewnętrznej strony. Wnętrze ryby oprószyć przyprawą do ryb, solą pieprzem i wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, pokrojoną cytrynę i masło czosnkowe, a następnie przełożyć do warzyw w brytfance.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości ryb. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)