Pstrągi marynowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2498
Pstrągi marynowane
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 pstrągów
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • pół szklanki octu owocowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 5 goździków
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku

Opis przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić na plastry. Marchew umyć, pokroić w krążki, zalać winem, octem owocowym, dodać sól, ziarna pieprzu i tymianek. Całość gotować przez 20 minut. Pstrągi sprawić, oczyścić z wnętrzności, wrzucić do sporządzonej marynaty i razem gotować 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu pstrągi przełożyć do odpowiedniego naczynia, marynatę wystudzić i ponownie zalać nią pstrągi. Zalane pstrągi przełożyć do lodówki i podawać do spożycia następnego dnia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów