Pulpo a la Gallega (ośmiornica po Galicyjsku)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5382
Składniki:
- 2 mrożone ośmiornice
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 l wody
- 2 liście laurowe
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej
- natka pietruszki
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w grube plastry i przełożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, odciąć końcówki macek i sparzyć w 2 l zagotowanej wody dwukrotnie. Następnie ośmiornicę wyciągnąć, pokroić w plastry i z powrotem wrzucić do wrzącej wody. Dodać do tego 2 obrane cebule dymki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojoną drobno natkę pietruszki, 1,5 łyżki soli i gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ziemniaków. Oliwę zmieszać z mieloną papryką, szczyptą pieprzu, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.
Komentarze (0)