Pstrąg pieczony z ananasem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 46
Pstrąg pieczony z ananasem i kukurydzą
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 pstrąg patroszony
  • 560 g ananasów w puszce z zalewą (plastry)
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pomidorki koktajlowe, natkę zielonej pietruszki oraz rozmaryn umyć i odsączyć z wody. Pstrąga natrzeć olejem od wewnętrznej i zewnętrznej strony, oprószyć go pieprzem mielonym i szczyptą soli. Następnie do wnętrza ryby włożyć świeży rozmaryn, natkę zielonej pietruszki, obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek oraz plastry cytryny. Po nadzianiu rybę docisnąć do siebie, ponacinać ją delikatnie nożem ukośnie i przełożyć do brytfanki. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do ryby. Do tego ananasy wraz z zalewą, pomidorki koktajlowe i całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do miękkości ryby, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy