Strucla makowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2693
Składniki:
- 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 10 dag migdałów bez skórki
- 6 dag pistacji
- kilka kropel olejku migdałowego
- 25 dag gotowej masy makowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka skondensowanego
Opis przygotowania:
Płaty ciasta francuskiego rozmrażaj 20 min w temperaturze pokojowej. Masę makową wymieszaj z posiekanymi migdałami, pistacją i olejkiem migdałowym. Płaty ciasta ułóż jeden na drugim, rozwałkuj na prostokąt 38x30 cm. Ciasto od dłuższej strony ponacinaj w poprzeczne paski tak, aby pośrodku placka pozostawić pas szerokości 10 cm. Na nim umieść farsz. Wycięte paski - na przemian raz lewy, raz prawy - zawijaj do góry i zlepiaj. Białko oddziel od żółtka. Miejsca, w których paski się stykają - posmaruj białkiem, aby dobrze się zlepiły. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzep z mlekiem skondensowanym, a następnie dokładnie posmaruj całą struclę (dzięki temu w trakcie pieczenia nabierze ładnego połysku). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz około 30 minut. Struclę podawaj po przestygnięciu. Dodatkiem może być bita śmietana.
Komentarze (0)