Pstrąg pieczony z ziołami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2943
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g marchewki w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 100 g zielonej fasolki w zalewie
- 4 filety z pstrąga
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego tymianku
- garść świeżej mięty
- garść świeżego oregano
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Świeże przyprawy oraz rybę umyć i osaczyć z wody. Następnie tymianek, oregano, miętę oraz natkę zielonej pietruszki pokroić bardzo drobno. Wszystkie warzywa osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Filety pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Polać rybę oliwą z oliwek i posypać drobno posiekanymi, zielonymi przyprawami. Dodać do tego obraną i pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i całość zawinąć folią. Zawinięte składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości ryby. Gotową wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i dodać do warzyw.
Komentarze (0)