Pstrąg faszerowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3980
Składniki:
- 8 świeżych pstrągów
- 8 pieczarek
- 2 papryki żółte
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 puszka orzeszków słonych
- 1 cytryna
- pieprz
- sól
- sznurek do wiązania
- plastry cytryny do dekoracji
Opis przygotowania:
Pstrągi sprawić, oczyścić z łba, ości, ogona i rozłożyć na połowy. Ryż opłukać zimna wodą, po czym ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i odparować. Obrać cebule, czosnek, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pozbawioną nasion paprykę, pokrojone w kostkę pieczarki, por i podsmażyć. Podsmażone przełożyć do ryżu, dodać do tego słone orzeszki, szczyptę pieprzu i soli do smaku, wymieszać i nadziać rozpołowione pstrągi. Następnie pstrągi związać sznurkiem w trzech miejscach i przełożyć do odpowiedniego naczynia z sitem nad wodą. Całość gotować na parze do miękkości ryb. Gotowe danie wyłożyć na talerz i udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (0)