Pstrąg faszerowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3707
Pstrąg faszerowany
fot. exfordy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 świeżych pstrągów
  • 8 pieczarek
  • 2 papryki żółte
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 puszka orzeszków słonych
  • 1 cytryna
  • pieprz
  • sól
  • sznurek do wiązania
  • plastry cytryny do dekoracji

Opis przygotowania:

Pstrągi sprawić, oczyścić z łba, ości, ogona i rozłożyć na połowy. Ryż opłukać zimna wodą, po czym ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i odparować. Obrać cebule, czosnek, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pozbawioną nasion paprykę, pokrojone w kostkę pieczarki, por i podsmażyć. Podsmażone przełożyć do ryżu, dodać do tego słone orzeszki, szczyptę pieprzu i soli do smaku, wymieszać i nadziać rozpołowione pstrągi. Następnie pstrągi związać sznurkiem w trzech miejscach i przełożyć do odpowiedniego naczynia z sitem nad wodą. Całość gotować na parze do miękkości ryb. Gotowe danie wyłożyć na talerz i udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów