Creme Brulee
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2122
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 16 ml aromatu waniliowego
- 10 g truskawek
- 4 żółtka
- 4 łyżki brązowego cukru
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osaczyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Śmietanę przelać do rondla, dodać cukier, aromat waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki wymieszać, ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Żółtka utrzeć ucierać trzepaczką, dodając do nich stopniowo zagotowane składniki, aż powstanie gładki krem. Następnie całość przelać do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 stopni i piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Cukier brązowy przesypać do rondla i karmelizować na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przelać go na przestudzony krem. Wszystko wstawić do lodówki na 1,5 godziny, po czym wyciągnąć i przyozdobić pokrojonymi truskawkami.
Komentarze (0)