Kurczak faszerowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8555
Składniki:
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 20 dag masła
- sól
- Na nadzienie:
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 10 dag drobno posiekanej wątróbki drobiowej
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 zielony koperek
- 1 łyżka estrogenu
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Kurczaka umyć, odkroić skrzydełka i szyję. Ostrym nożem naciąć skórę i mięso przy kości grzbietowej, odkrawać mięso od kości, aż odejdzie cały szkielet kurczaka. Wówczas udka i przednią część od skrzydełek wciągnąć do środka. Mięso lekko posolić z obu stron. Bułkę tartą zmieszać z posiekaną wątróbką, masłem, surowymi jajkami, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem i estrogenem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wyrobić z tego jednolitą masę. Nadzienie powinno być lekko słodkawe, nie pikantne. Mięso kurczaka rozłożyć na desce, włożyć całą masę na mięso. Mięso zszyć białą nitką począwszy od grzbietu, a następnie uformować je na owalny kształt i ułożyć w brytfance do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć podrobione masło, lekko podlać wodą i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. Należy uważać, aby nadzienie było luźniejsze, nie zbyt bardzo ściśnięte, gdyż pęcznieje ono podczas pieczenia.
Komentarze (1)
hahaha chyba ESTRAGONU
kurczak z hormonami, dobre :D