Przekąska z grillowanej wolowiny i ryżu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1236
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 2 łyżki pasty chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody, podzielić ją na liście i wyłożyć na talerz. Przygotować marynatę: mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski. Potem oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do niego pastę chili oraz miód lipowy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do składników. Całość wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i grillować na rozpalonym do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z grilla. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i łyżką na liście sałaty. Na to nałożyć grillowane wcześniej mięso. Wszystko posypać sezamem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)