Przekąska świąteczna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2298
Składniki:
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 30 g szynki szwarcwaldzkiej
- 30 g gotowego pasztetu drobiowego
- 3 zielone jabłka
- 1 jajko
- 9,5 szklanki cieplej wody
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry, po czym ostrym nożem wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie krążki. Na pokrojone jabłka wyłożyć pokrojony w plastry pasztet drobiowy oraz plastry szynki szwarcwaldzkiej. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą wodą i wyciąć w nim foremką kształty gwiazdek. Wycięte przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Wysmarowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nabić na patyczki szaszłykowe i dodać do całości. Wszystko przełożyć na tacę i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)