Przekąska z buraków i majonezu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2035
Składniki:
- 4 czerwone buraki
- 2 łyżki majonezu
- 1 czerwona cebula
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli z cytryny
- drobny szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, zetrzeć tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Dodać do niej kapustę, po czym oba składniki zalać lekko osolona woda, zagotować i odcedzić. Odcedzone pokroić na drobne kawałki i połączyć z ugotowanymi wcześniej buraczkami. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nałożyć na łyżki do przekąsek. Do całości dodać majonez i udekorować szczypiorkiem.
Komentarze (0)