Przegrzebki z warzywami i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1763
Przegrzebki z warzywami i kiełkami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g zielonych szparagów
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 5 g kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 zielony koperek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, po czym zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Papryczkę chili pokroić na drobne kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną papryczkę, ugotowane wcześniej szparagi oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Zielony koperek posiekać drobno, wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać do składników na talerzu. Przegrzebki rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, potem lekko ponacinać górę i oprószyć pieprzem oraz solą. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przegrzebki i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów