Przegrzebki z ogórkami i kiełkami buraczków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1602
Przegrzebki z ogórkami i kiełkami buraczków
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 5 dag kiełków czerwonych buraczków
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kwiaty kwitnącego groszku do dekoracji
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ogórki oraz koper zielony umyć i osączyć z wody. Koper zielony pokroić drobno. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i połączyć z krojonym koprem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wlać do tego ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych i wrzucić do rondla z 3 szklankami gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Kiełki oraz kwiaty kwitnącego groszku sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do potrawy. Wszystko polać oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów