Przegrzebki z ogórkami i kiełkami buraczków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1602
Składniki:
- 6 mrożonych przegrzebek
- 5 dag kiełków czerwonych buraczków
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kwiaty kwitnącego groszku do dekoracji
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 cebula
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ogórki oraz koper zielony umyć i osączyć z wody. Koper zielony pokroić drobno. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i połączyć z krojonym koprem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wlać do tego ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych i wrzucić do rondla z 3 szklankami gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Kiełki oraz kwiaty kwitnącego groszku sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do potrawy. Wszystko polać oliwą z oliwek.
Komentarze (0)