Przegrzebki z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1689
Składniki:
- 30 g bobu
- 6 cm świeżego imbiru
- 6 mrożonych przegrzebek
- 6 łyżek oleju
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryczki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skory i pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojony imbir i papryczkę chili, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pieczarki oraz marchew, po czym całość wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej bób, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Przegrzebki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanego oleju na drugiej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, dodać do potrawy i wyłożyć na nie smażone składniki.
Komentarze (0)