Przegrzebki z truskawkami i grzybami shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2143
Składniki:
- 20 g grzybów shitake
- 4 mrożone przegrzebki
- 4 truskawki z kompotu
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Grzyby shitake pozbawić trzonków, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i razem z pokrojoną cebulą smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu do chwili, aż się oba składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie przełożyć na rozgrzany, pozostały olej na patelni, również je zrumienić i dodać do składników na talerzu. Truskawki osączyć z kompotu i dodać je do całości. Gotową potrawę skropić sosem sojowym i udekorować świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)