Przegrzebki z brokułem i shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1675
Przegrzebki z brokułem i shitake
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 g grzybów shitake
  • 6 łyżki oleju
  • 2 mrożone przegrzebki
  • 1 dziki brokuł
  • sól
  • pieprz
  • świeże kwiaty fiołka żółtego polnego do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz kwiaty umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na łodygi, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, przełożyć przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do brokuła. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, a następnie oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować kwiatami fiołka żółtego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów