Przegrzebki z brokułem i shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1675
Składniki:
- 10 g grzybów shitake
- 6 łyżki oleju
- 2 mrożone przegrzebki
- 1 dziki brokuł
- sól
- pieprz
- świeże kwiaty fiołka żółtego polnego do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz kwiaty umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na łodygi, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, przełożyć przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do brokuła. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, a następnie oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować kwiatami fiołka żółtego.
Komentarze (0)