Papryka nadziewana ryżem, fasolą i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2766
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 10 dag rodzynek
- 4 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 koper woski
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Koper włoski oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę przeciąć w górnej części i usunąć nasiona. Zielone gałązki kopru pokroić drobno, a jego korzeń pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony korzeń kopru, posolić i zrumienić z obu stron. Potem wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do ryżu dodać osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę, pokrojone drobno zielone gałązki kopru i rodzynki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek oraz cebulę i zeszklić. Zeszklone połączyć z wszystkimi składnikami, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Wlać po 1 łyżeczce oliwy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i zapiekać przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć obok smażonego kopru. Wszystko posypać zielonymi gałązkami kopru.
Komentarze (0)