Kalmary z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4427
Składniki:
- 0,5 kg mrożonych kalmarów
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, po czym zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i dodać do ryżu. Kalmary rozmrozić, dokładnie umyć, usunąć ze środka chrząstkę, a resztę pokroić w krążki. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kalmary. Gotować przez 3 minuty i odcedzić.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, curry, imbir, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego kalmary, doprawić do smaku pieprzem, solą i ponownie dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, curry, imbir, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego kalmary, doprawić do smaku pieprzem, solą i ponownie dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)