Dorsz z grzankami i grzybami shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 40 g filetów z dorsza
- 30 g brukselki
- 20 g grzybów shitake
- 2 kromki chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Dorsza oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażonego osączyć z tłuszczu i dodać do brukselki. Kromki chleba pozbawić skórek, następnie natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego mocno oleju na patelni. Zrumienione dodać do składników. Grzyby shitake oczyścić, odciąć trzony, oprószyć solą i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać je do całości.
Komentarze (0)