Kuskus z groszkiem i grzybami shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2229
Składniki:
- 400 kaszy kuskus
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 35 g grzybów shitake
- pęczek szczypiorku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Grzyby shitake oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej kaszy dodać osączony z zalewy zielony groszek, dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na talerz. Grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić na kawałki, następnie oba pokrojone składniki oprószyć szczyptą białego pieprzu i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Grzyby oraz szczypiorek smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)