Kuskus z groszkiem i grzybami shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2229
Kuskus z groszkiem i grzybami shitake
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 kaszy kuskus
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 35 g grzybów shitake
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Grzyby shitake oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej kaszy dodać osączony z zalewy zielony groszek, dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na talerz. Grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić na kawałki, następnie oba pokrojone składniki oprószyć szczyptą białego pieprzu i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Grzyby oraz szczypiorek smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów