Papryka zapiekana z gryką i grzybami shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2270
Papryka zapiekana z gryką i grzybami shitake
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i usunąć nasiona. Kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć ją do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego masło i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odparować. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognią i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Całość przełożyć do przekrojonych papryk, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż papryka się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów