Papryka zapiekana z gryką i grzybami shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 20 g grzybów shitake
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i usunąć nasiona. Kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć ją do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego masło i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odparować. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognią i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Całość przełożyć do przekrojonych papryk, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż papryka się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)