Kurczak w sosie czosnkowo-pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3113
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 placki macy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomarańcze
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka, pomarańcze oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć pieprzem, solą przyprawą do mięsa i dusić pod przykryciem na rozgrzanej oliwie na patelni na małym ogniu. W połowie duszenia podlać niewielką ilością wody i nadal dusić do miękkości. Potem ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Pomarańcze przekroić na połowy, wycisnąć z nich sok i zostawić jedynie skórę. Następnie włożyć do ich środka mięso, po czym zalać je wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku wlać jogurt, dodać majonez, doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na resztę składników. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Potrawę podawać z macą.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku wlać jogurt, dodać majonez, doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na resztę składników. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Potrawę podawać z macą.
Komentarze (0)