Przegrzebki z czarną soczewicą i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2548
Przegrzebki z czarną soczewicą i sosem sojowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g czarnej soczewicy
  • 4 łyżki masła
  • 2 mrożone przegrzebki
  • 2 kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki umyć i osaczyć z wody. Przegrzebki rozmrozić. Soczewicę czarną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni, wlać do niego sos sojowy i wrzucić do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie stopić kolejne 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego rozmrożone przegrzebki. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu świeżo zmielonego i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów