Przegrzebki z czarną soczewicą i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2548
Składniki:
- 300 g czarnej soczewicy
- 4 łyżki masła
- 2 mrożone przegrzebki
- 2 kiełki rzodkiewki do dekoracji
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki umyć i osaczyć z wody. Przegrzebki rozmrozić. Soczewicę czarną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni, wlać do niego sos sojowy i wrzucić do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie stopić kolejne 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego rozmrożone przegrzebki. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu świeżo zmielonego i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)